voorkant dissertatie4Proefschrift (Dissertation)

“Een online lotgenotenforum voor patiënten kan negatieve gevoelens verminderen, maar werkt niet voor iedereen even goed. Vooral voor patiënten die moeite hebben met het uiten van hun emoties is een lotgenotenforum een goed hulpmiddel. Voor patiënten die bang worden van negatieve verhalen van andere lotgenoten lijkt zo’n online forum een minder goed idee. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anika Batenburg, naar de psychologische effecten van forumbezoek onder borstkankerpatiënten. Zij verdedigt haar proefschrift op 11 juni.

Steeds meer patiënten zoeken contact met lotgenoten via online fora, onder andere om informatie te delen over de ziekte en elkaar emotioneel te steunen. Er was echter nog weinig bekend over de psychologische effecten van het deelnemen aan online lotgenotenfora. Het onderzoek van Batenburg geeft daar meer inzicht in.

Over het algemeen hadden de patiënten baat bij het intensief gebruiken van een forum, zo bleek. Onderling waren er wel verschillen. Batenburg suggereert dat patiënten die bang worden van negatieve verhalen van anderen beter een familielid of vriend(in) kunnen vragen om online op zoek te gaan naar informatie.”

Klik hier voor meer informatie / Click here for English and more information